Snijbonen zijn groene lange platte bonen die meestal gesneden gegeten worden. Ze worden vaak ik ruiten of in fijne schuine reepjes gesneden. Dit kan zowel met een mes als met een zogeheten snijbonenmolen. Tegenwoordig kun je de snijbonen natuurlijk ook gewoon panklaar kopen. Snijbonen kun je koken, stomen, smoren, roerbakken of koud door een salade eten.

Snijbonen schoonmaken

Als je hele snijbonen hebt dan moet je deze net als sperziebonen wassen en afhalen. Was eerst de hele snijbonen goed en leg ze op een schone theedoek oid om ze een beetje te drogen. Neem een aardappelschilmesje en snijd het uiteinde van de snijboon eraf, vaak trek je dan ook over de hele lengte een draad mee. Dit draad zit meestal aan beiden kanten van de snijbonen. Sommige soorten hebben dit draad niet maar controleer altijd even want die draden in je snijbonen zijn echt niet lekker. Herhaal dit ook aan de andere kant van de snijboon. Nu kun je de snijbonen naar wens snijden. Dit kan ik ruiten of zoals meestal gedaan word in dunne schuine reepjes. Na het snijden doe je ze in de pan, nu kun je de snijbonen koken of wokken oid.

Snijbonen koken

Doe de gewassen en gesneden snijbonen in een pan en zet ze net onder met koud water en wat zout. Breng het geheel aan de kook met de deksel op de pan en kook de snijbonen in ongeveer 12 -14 minuten gaar. Giet af en breng op smaak met een klein stukje boter. (eventueel met een snuf nootmuskaat). Ook kun je de snijbonen koken door ze direct in kokend water te doen met wat zout. Zo blijven de snijbonen iets groener vind ik zelf. De kooktijd is dan ongeveer 10-12 minuten voor ze gaar zijn. Breng de klassieke snijbonen ook weer op smaak met wat boter, nootmuskaat en wat zout

Snijbonen roerbakken

Snijbonen kun je ook prima roerbakken. Neem een wok pan en doe hierin wat olie en verhit de pan, voeg de snijbonen toe en roerbak op niet te hoog vuur voor 10-14 minuten tot de snijbonen beetgaar geworden zijn. Breng eventueel verder op smaak met wat kerrie of sambal of verwerk het in je wok gerecht.

Snijbonen stomen

Je kunt snijbonen ook stomen in een stoompan of in een stoomoven. Je stoomt snijbonen in ongeveer 14-18 minuten beetgaar. Breng verder weer naar eigen inzicht op smaak (klontje roomboter, nootmuskaat of wat kerriepoeder)

Snijbonen stoven

Snijbonen kun je ook stoven. Stoven is gaar maken in een vetstof met wat (eigen) vocht. Doe de snijbonen samen met een klontje (room) boter in een pan met een klein scheutje bouillon en breng aan de kook. Doe dan het vuur laag met de deksel op de pan en laat het geheel langzaam stoven tot ze gaar zijn. Dit is doorgaans in 11-14 minuten.