Asperges zijn lange witte stengels die we denk ik allemaal wel kennen. Naast de witte asperges heb je ook groene en paarse asperges. De groene worden na de witte asperges het meeste gegeten. Wat is nu het verschil tussen de verschillende asperges?

Witte asperges

Witte asperges blijven wit doordat ze niet in aanraking komen met zonlicht. Ze groeien dus onder de grond op een aspergebed. Het seizoen van * het witte goud*  loopt van begin april tot 24 juni. Uiteraard kom je ze eerder en later ook nog wel tegen maar die zijn dan vaak geïmporteerd. Ook hangt het van het weer af vanaf wanneer Hollandse asperges precies  te krijgen zijn.

Witte asperges worden vaak gegeten met ham, ei en gekookte aardappelen en geserveerd met een botersaus, de welbekende klassieke asperges.

De witte variant moet je in tegenstelling tot de groene en paarse asperges goed schillen, doe je dit niet dan heb je echt draden in je mond en dat is echt niet lekker. Let er dus op dat je goede verse asperges neemt en ze heel goed schilt als je asperges wil koken.

Groene asperges

Groene asperges groeien net als de paarse boven de grond. Ze worden in Nederland veel minder geteeld dan de witte. Groene asperges zie je een veel langere periode in de supermarkt liggen, deze zijn dan vaak geïmporteerd. Ze worden veel gegeten in de Italiaanse keuken. Groene asperges kun je o.a wokken, koken en grillen.

De groene hoef je niet te schillen, je snijd alleen het onderste kontje van de asperge af. Heb je hele dikke groene asperges dan moet je wel even de onderste helft van de asperge schillen.

Paarse asperges

Paarse asperges groeien net als de groene boven de grond. Ze zijn zoeter dan de witte en groene asperges en ze zijn prima geschikt om ook rauw te eten. Perfect om in stukjes door een salade te doen dus. Ook hoef je de paarse asperges niet te schillen.

Asperges koken

Asperges koken is eigenlijk heel erg makkelijk. Wel moet je op een paar dingen letten als je asperges gaat koken. Ten eerste is het belangrijk dat je verse asperges hebt en ten tweede moet je zorgen dat je de asperges heel goed schilt. Niemand houd van die lange draden in zijn mond als je asperges…

Lees verder!

Klassieke asperges

De meeste mensen eten denk ik klassieke asperges als ze asperges gaan eten. De klassieke asperges bestaan uit asperges geserveerd met ham, ei, botersaus en gekookte aardappelen of gekookte kriel. De botersaus is eigenlijk niet meer dan geklaarde (room) boter. Geklaarde boter is boter welke de langzaam laat smelten, de vaste bestanddelen zakken naar onderen…

Lees verder!