Boerenkool
Boerenkool is een groene bladgroente welke we allemaal wel kennen van de boerenkoolstamppot. Boerenkool is een echte wintergroente welke het lekkerste is als de vorst er even overheen geweest is. Door de vorst word het zetmeel in de boerenkool omgezet in suiker waardoor de boerenkool een iets zoetere smaak krijgt. De plant doet dit om het vriespunt te verlagen.
Veel mensen denken dat je dit ook kunt bereiken door de boerenkool na aankoop in de supermarkt in de vriezer te leggen. Dit gaat helaas niet op omdat het invriezen te snel gaat en de temperatuur van -18-20 te laag is om dit proces op gang te brengen. Boerenkool kun je wel invriezen om deze langer houdbaar te maken natuurlijk.
Hieronder zal ik de meeste bereidingswijze van boerenkool uitleggen. Naast stamppot boerenkool kun je er nog meer mee, namelijk ook wokken, stoven, rauw eten of stomen bijvoorbeeld.
Boerenkool koken
Boerenkool koken is heel makkelijk en de meeste mensen maken van de boerenkool een stamppot boerenkool. Hieronder geef ik je eerst wat meer uitleg over de boerenkool en hoe je deze nog meer klaar kunt maken.
Het koken voor bijvoorbeeld een boerenkoolstamppot is heel eenvoudig. In onderstaande uitleg ben ik uitgegaan van panklare voorgesneden groenten.
Zet de panklare gesneden boerenkool (al dan niet bevroren) op met een klein laagje water en wat zout en breng aan de kook. Boerenkool slinkt erg bij het koken dus doe er niet teveel water bij. Zodra de kool kookt zet je het vuur laag zodat het zachtjes blijft koken. Laat de boerenkool ongeveer 20 tot 25 minuutjes koken, giet dan af en stamp deze door de aardappelen voor boerenkool stamppot.
Stamppot boerenkool
Boerenkool stamppot is een gerecht wat bij veel Nederlanders regelmatig op het menu staat in de wintermaanden. Niet zo gek ook want wie houd er nou niet van stamppot boerenkool?
Hoeveel boerenkool per persoon?
Boerenkool stamppot, hoeveel heb je nodig per persoon en hoe maak je boerenkool stamppot.
Per persoon moet je rekenen op ongeveer 250 gram rauwe geschilde aardappelen en 125 gram panklare boerenkool. Voor grote eters reken je iets meer en voor kleine eters iets minder, bovenstaande hoeveelheden zijn voor de gemiddelde eter.
Gebruik dus 500 gram panklare boerenkool op 1kg rauwe geschilde aardappelen voor boerenkool stamppot. Dit recept is genoeg voor 4 gemiddelde eters. Zeker als je er ook nog uitgebakken spekjes en rookworst of een balletje gehakt bij eet.
Stamppot boerenkool recept
Recept is voor 4 personen
- 1kg geschilde kruimige aardappelen
- 500 gram panklare gesneden boerenkool
- 50 gram boter
- 50 ml melk
- Peper en zout
- Rookworst
- Spekjes (ongeveer 50 gram per persoon)
Stamppot boerenkool maken
- Zet eerst de boerenkool op met een klein laagje water en wat zout en breng aan de kook, zodra de boerenkool kookt zet je het vuur laag en laat je de boerenkool langzaam 20-25 minuutjes koken
- Zet na 5 minuten de aardappelen met koud water en wat zout op het vuur met de deksel op de pan en breng aan de kook
- Zodra de aardappelen koken zet je het vuur laag en laat je deze in 15-20 minuten gaar koken, zodra ze gaar zijn giet je ze af en voeg je de boter toe, stamp de aardappelen fijn en voeg dan de melk toe en roer door elkaar
- Giet dan ook de boerenkool af en vang wat van het kookvocht op
- Voeg de boerenkool toe aan de puree en roer goed door elkaar. Mocht je ook spekjes door je boerenkool willen bak dan de spekjes uit in een droge koekenpan en giet deze dan bij de boerenkool (samen met het spekvet)
- Roer alles door elkaar en breng eventueel op smaak met zout en peper en mocht de boerenkool nog te droog zijn voeg dan wat van het kookvocht van de boerenkool toe
- Eet de stamppot boerenkool met een stuk rookworst
Boerenkool wokken
Boerenkool leent zich er goed om ook te wokken. Zeker als je de boerenkool door een salade wil gebruiken is het lekker om de boerenkool even te wokken. Dit kan gewoon in een koekenpan met een klein scheutje olie. Wok de boerenkool enkele minuten. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper maar een teentje knoflook zachtjes smoren in de olie en daarin de boerenkool wokken is ook super lekker. (pas op dat de knoflook niet verbrand)
Boerenkool smoren
Smoren is eigenlijk gaar maken in een klein beetje vet en (eigen) vocht. Je zet de boerenkool aan in een klein klontje boter en voegt dan een heel klein scheutje vocht toe, bv bouillon en doet dan de deksel op de pan en laat op zacht vuur de boerenkool zachtjes gaar smoren.
Boerenkool rauw eten.
Je kunt boerenkool rauw eten maar is van zichzelf wel redelijk taai. Wil je boerenkool in bv een salade verwerken dan raad ik aan deze wel eerst even te wokken, als dan niet met wat smaakstoffen. Zo word de boerenkool iets zachter en is prettiger om te eten.
Boerenkool stomen
Stomen is het gaar maken in stoom. Je kunt dit doen in een stoompan. In de onderste pan doe je dan wat water wat je aan de kook brengt. Hierboven doe je de boerenkool in een bakje waar onderin gaatjes zitten(vergiet) met daarbovenop een deksel. Door de stoom in de pan word de boerenkool gaar gestoomd. Stoom de boerenkool ongeveer 10-15 minuten